Att dansa någon annans koreografi

För min del anser jag att det finns tre legitima anledningar till att dansa någon annans koreografi: 
 
1) Det är en gruppkoreografi som man lärt sig på lektion och sedan tränar tillsammans och uppträder med tillsammans som grupp. Typiska exempel på detta är när man uppträder med terminslektionernas koreografi som man tränat och lärt av sin lärare, på event skapade av sagda lärare eller där läraren/dansskolan är representerad. 
 
2) Koreografin är skapad av den dansös som man vill hylla på ett specifikt event. Till exempel - Oriental Shimmer kommer att uppträda med en koreografi av Marta Korzun på Fireflow Show med Marta Korzun 1 april 2016. Men koreografin är en aning modifierad och presenteras som spegelvänd duett. Vi hoppas att vår dans kommer glädja Marta. 
 
3) Om man är nybörjare eller känner att man har problem att koreografera själv och därmed tar hjälp av sin lärare eller av en vän. Kanske är det bara slutfinishen man behöver hjälp med, kanske är det att komma igång, kanske vill man ha feed-back innan man känner sig redo. Oavsett anledning och oavsett hur mycket det är ett samarbete får man dock aldrig glömma att nämna vem som skapat koreografin. 
 
Men om inget av detta är gällande..... 
så tycker jag nog man bör skapa eget. Man lär sig så oerhört mycket på att skapa eget! Man kan ta inspiration från andra eller låna nån enstaka rörelse, men att kopiera ens sekvenser ur koreografier tycker jag är fult. Nu har jag inget att filma med, men även om jag hade det tror jag inte att jag skulle filma andras koreografier om jag inte behövde det till ett förbestämt speciellt ändamål. Jag vill hellre njuta av stunden och av den kunskap lektionen ger mig som helhet, inte stressat fokusera på steg för steg. I somras tog jag lektioner av Zeina på Ekc och jag har precis i natt bestämt mig för att skapa en egen solokoreografi till samma melodi som hon lärde ut koreografi till. Och nu är jag glad att jag inte antecknat koreografin och inte tränat den sen hennes lektion. Det gör att jag enklare kan skapa eget direkt utan att hänga upp mig på hur hennes var. Men jag minns den mysiga härliga känslan Zeinas koreografi gav mig (och säkert många andra deltagande i salen). Jag minns också flera tips hon gav om stilen. Det är de kunskaperna jag vill kunna föra vidare och utnyttja i mitt eget skapande. Om jag får till en liknande myskänsla som då och som den jag får av att se de stora stjärnorna från golden era dansa, då är det en oerhörd bonus och självklart ett hägrande mål. Jag ser fram emot att börja!
 
 
 
 
 
Hälsningar
Alva Aucu