Tåspets

Idag frågade ett av de äldre (6-7år gamla) barnen när vi ska börja dansa uppe på tårna. Hon pekade på sin fot och satte tåspetsarna mot golvet nätt. Vi dansar ju mycket på halvtå redan i vår koreografi, så jag förstod att hon menade uppe på full tåspets. 
Jag svarade helt ärligt (för allt annat tycker jag är onödigt) "aldrig!" 
Varför det, ville hon genast veta. 
Jag bävade lite för att behöva förklara, men det var en annan flicka som började i mitt ställe: "För att det tar massor med år av träning säkert många timmar i veckan varje dag, innan man kan börja med tåspets". Så skönt med barn med en sådan säker insikt! Så klokt! Så sant! Jag behövde bara instämma. Så bra det är när barn kan lära och förklara för varandra! Jag var dock tvungen att tillägga att det är inte många dansskolor som har tåspetsdansundervisning alls, det är bara de stora dansskolorna, inte små platser som medborgarskolan. Så var det bra med det!
Den undervisning jag ger barnen, visar ju dem, på ett skonsamt sätt, att det baletträning är väldigt krävande, så det var nog med det konstaterandet att det vi gör är ju svårt nog och kräver massor av kroppen bara det. 
Just nu är det koreografi som gäller, men med den distinkta teknikträningen i maj, kommer de säkert att förstå det ännu bättre att det kräver mycket träning och koncentration innan man kan känna sig säker på den mest basala balettekniken, och det på hel fot eller halvtå, det räcker gott. 
 
Hälsningar 
Alva Aucu