Reagera eller agera?

Jag har gått och grunnat i flera dagar nu. Ska jag säga nåt till dem eller inte? Kommer de att ta detta på rätt sätt - som en välmenande hjälp? Eller kommer de bli sura och arga eller tycka jag inte ska lägga mig i? Jag vet inte, jag känner dem inte personligen alls egentligen....
Bara reagera eller även agera? För min egen ros skull eller för dansens skull?

Så här är det: På ett av de senaste stora event där vi var med och uppträdde, var det bland många andra härliga dansöser med ett par tjejer som vi aldrig träffat innan. De var jättegoa och glada och uppträdde med en fantastiskt glad härlig publikfriande innovativ dans. Publiken älskade dem. Jag tyckte de var helt underbara och berömde dem också för allt detta efteråt. (Eftersom jag stod snett bakom, såg jag dock inte vissa saker som mina danskunniga vänner i publiken verkligen inte kunde förstå att de kunde ta sig för att göra, som tex att sitta alltför bredbent mot publiken. Big no-no.... men det såg jag alltså inte ur min vinkel. Då hade jag nog varit mindre entusiastisk....)

Flera dagar senare ser jag sedan hur tjejerna har lagt upp sin dans i alla möjliga grupper och gör reklam för sig själva. Bra. Smart. Som man ska göra.

Men så ser jag vad de kallar dansen för och tappar hakan - och den har ännu inte lyfts upp till sitt normalläge.... jag är fullständigt .... ja jag hittar inte ens ord - nåt mellan förvirrad om deras kunskaper, förnärmad för dansens skull....
 
Jag vet att alla danskunniga vet att vad tjejerna framförde absolut inte är vad de kallar det för. Men ingen säger något till dem. Det kliar i mina fingrar och mitt intellekt. Jag VILL säga det till dem... men jag vill det för deras skull, för att jag vill att kunskapen ska vara korrekt. Jag såg inget fel i dansen, som sagt, jag gillade den jättemycket och jag berömde dem. Men den borde kallats fusion. Inget annat. Oriental fusion. Hitte-på. Dansglädje. Wohoooo. Vad som helst. Men INTE ett namn som redan finns, som betecknar en hel folkdansgenre från ett mycket specifikt ställe i orienten. Dessutom är denna genre väldigt populär just nu och väldigt många dansöser utbildar sig inom den och testar den och är väldigt noga med att följa alla regler som finns inom den. Musiken är helt annorlunda, rytmen helt annorlunda, hållningen helt annorlunda, stegen helt annorlunda. Det är en egen dans. Med egen typ av klädsel till och med! En egen folkdans och egen genre inom orientalisk dans. Jag är jätteupprörd, och jag vet att mina danskunniga vänner och danskollegor också är det.
Den andra showgrupp vi tillhör (och tillhört längre än Oriental Shimmer existerat) är dessutom mitt uppe i obligatoriska stilorienteringslektioner i just denna stil med vår huvudlärare som tagit många timmars privatlektioner från en expert i just denna stil, i just det land där den bland annat härstammar ifrån. Så min frustration är därmed total. 
 
Bara reagera eller även agera? 
 
Jag är också upprörd för tjejernas skull. Jag gillar deras glädje och deras dans. Men jag tycker synd om dem. Uppenbarligen har de aldrig fått någon korrekt ledning från sin huvudlärare. Jag vet att dessa tjejer dansat i flera år och oftast framträder med fusion av olika slag. Jag vet att deras huvudlärare påstår att det finns inga regler, man får göra vad man vill, anything goes. Men det är ju så respektlöst att påstå och agera efter en sådan inställning!!! Respektlöst mot eleverna, som säkert gärna vill lära sig att vara korrekta i sin dans. Respektlöst mot dansen, genren, folket vars dans det är, kulturen vilkens dans det är, och mot alla de fina dansöser runt om i världen som gillar genren och vill lära sig utföra den korrekt, mot alla dem SOM utför den korrekt. 
Det tar tid att lära sig en genre korrekt, kanske en hel livstid. Men man måste veta vad man sysslar med: Det tjejerna gjorde var inte en stavelse rätt: de hade helt andra kläder, helt annan musik och helt andra steg. Mycket utan genreorientering alls. Fusion som sagt. 
 
Samtidigt, hade de inte kallat sin dans för detta namn som fått så många av oss danskunniga att koka, så hade det bara varit en härlig söt dans de uppträtt med! Jag har inget emot fusion! Jag älskar innovativ dans, nya idéer och kreativitet. Jag älskar folk som tänker till lite extra.
Och dansglädje är bara underbart! Finns inget bättre! 
Man måste inte vara perfekt på något sätt. 
 
Mer dans till folket!
 
Men snälla, glöm inte kunskapen! Respekten för dansen!
 
 
Hälsningar Alva Aucu