Varför började ni dansa magdans?

Svårt att säga hur många gånger vi fått den frågan. Sen går ju frågan att dela upp i två delfrågor: Hur kommer det sig att ni intresserade er för att börja dansa magdans? och Hur kommer det sig att ni fastnade för magdans och nu till och med utför det professionellt?

Jo, vi har alltid varit dansintresserade. Vi dansade klassisk balett som barn, har testat andra dansstilar genom åren, som salsa och indisk tempeldans och träningsformer som yoga och qi gong (och på senare år även bollywood, ATS, hilal och folkdanser), men det var först när vi såg Arta Rrukiqi uppträda på både Fredriksdals nationaldagsfirande och Sofieros stora trädgårdsfest samma sommar, som vi blev intresserade av magdans. Hon hade en helt annan lätt, flytande, kvinnlig, älvalik stil att dansa både med sin kropp och med sin slöja, än någon annan vi tidigare sett. I ett litet informationstält fanns små flyers med hennes kurser på medborgarskolan. Självklart anmälde vi oss!
Tyvärr blev det så att vi aldrig fick dansa för Arta. Hon hade skadat knäna och vi fick vikarie istället. Av denna vikarie har vi tyvärr inte lärt oss något annat än att det finns folk man måste akta sig för inom alla branscher, även något man tycker borde vara harmlöst, som en kvällskurs på medborgarskolan.... Denna kvinna anser att det inte finns någon teknik och inga regler. Eftersom vi har lätt för att röra oss och ett gott center och bra hållning från våra balettlektioner, var det alltså inte svårt för oss och hjälpte oss att åter bli mjuka i kropparna med alla kvinnliga rörelser. Det är därför vi fortsatte dansa. Vi fick tipset att skaffa Aziza's Utlimate Bellydance Practice Companion dvd - som vi fortfarande ser som en av de bästa vad gäller allroundträning för magdansöser. Där lärde vi oss terminologi, regler och teknik! Med andra ord kan man egentligen säga att Aziza från Canada blev vår första riktiga lärare.

Ett par år senare, när vi inte längre orkade vara i närheten av kvinnan med förföljelsemani, tog vi kontakt med en annan lärare, en professionell magdansös i Malmö, Selina Sevil, och vi har varit hennes elever och medlemmar i hennes showgrupp Turkish Delight de senaste fem åren. Där har vi lärt oss ofantliga mängder med fakta om dansen, dess många stilar och genrer, propanvändning, scenframträdande, teknik osv. Vi har alltid tränat massor på egen hand också för att kunna förbättra oss kontinuerligt och ibland åker vi på festivaler utomlands eller tar lektioner och workshops av andra lärare, alltid professionella magdansöser. Man utvecklas inte utan träning!

Och nu har vi kommit så pass långt, att vi vågar oss ut på egna gig, håller egna lektioner och har en egen förening!

Så varför fastnade vi för orientalisk dans? Det finns så många svar på det. För oss är orientalisk dans bara så härligt! Kvinnlig, sinnlig, mjuk, skön, kraftfull, ärlig, innerlig.... Och musiken!!! Ah!

Världen av orientalisk dans är så bred och så djup! Detta är något vi kommer syssla med hela livet, undersöka, utforska och leva i!
 
Hälsningar Alva Aucu &  Maya Meru