Den magiska gränsen

Igår var jag i några timmar hos en av mina elever för att diskutera, förevisas och prova ansiktsvård. En mycket trevlig eftermiddag i gott sällskap. Vi diskuterade bland annat skillnaden mellan merparten av svenska kvinnor och kvinnor i andra länder vad gäller förhållandet till att ta hand om sig själv. För att hårddra stereotyp funderade vi över om det är så att styrka och jämlikhet är viktigare än skönhet för svenska kvinnor. Och då menar vi kvinnor över 30 eller senast 40. Vi har båda passerat den magiska gränsen 40 och vet nu att det är saker man inte kan veta, tro på eller förstå, förrän man själv är mitt i det, bara på grund av att kroppen börjar ändras mot åldrande. Att unga tjejer är söta oavsett vad är ju bara ett faktum. Len fin ung hud. 
 
Jag har själv aldrig tidigare intresserat mig för hudvård. Jag har haft några små problemområden men aldrig gjort något åt dem mer än att täcka över dem vid behov. I perioder har jag använt nåt rengöringsprogram, men slutat när det tagit slut i flaskan. Det är först nu, detta år, som jag märkt att mina kinder lätt blir torra och rosiga. Och mina ögon tröttare. Och det är först nu i och med detta som jag hade tänkt att, när jag har tid, söka efter lämplig produkt att pigga upp mig med. "När jag har tid" förrästen - så typiskt en svensk kvinna då, att ta skönheten och det egna välbefinnandet sist i prioriteringslistan... 
Min elev, min vän, hade liknande erfarenhet att hon aldrig haft problem innan med huden, men plötsligt känner sig tröttare och hade köpt något billigt bara för att prova, när hennes vänner tipsade henne om det bästa de någonsin använt. Och nu har hon vidarebeforat till mig. Det är jag mycket tacksam för. Ibland kommer det man behöver precis när man behöver det. 
 
Sen vet jag ju att det man äter och hur väl man tar hand om sig på insidan, syns på huden - kroppens största organ. Det har jag vetat länge. Men nu behövs tydligtvis mer än så. Även ett skydd och en omtanke från utsidan. 
 
Det är något med den magiska gränsen 40. Det är som om allt ändras. Huden är tröttare och kräver mer både rengöring och fukt. Kroppen är tröttare och kräver mer både vila och träning. Kanske till och med på ett nytt sätt som jag håller på att söka mig fram till. Vi får väl se vad mer spännande som kan hända innan året är slut ;) 
 
Hälsningar
Alva Aucu