Viktiga saker jag lärde mig i förrgår:

I förrgår var jag på en heldags cirkelledarutbildning för danslärare på medborgarskolan region syd. Jag är verkligen glad att jag blev ivägskickad, för den information och kunskap jag fick med mig hem hade jag nog inte vetat var jag skulle letat upp den annars. Jag har aldrig fått den innan av andra danslärare, inte ens av min före detta huvudlärare. Men nu har jag en ännu större förståelse för att och varför det är så att uppvärmning är den allra viktigaste delen av all slags träning. Och nu vet jag hur jag bör utforma uppvärmningen för olika åldersgrupper, samt vilka andra faktorer som spelar in när jag ska skapa ett uppvärmingsprogram. Om det är kallt i salen måste man värma upp längre än den absoluta minimi-uppvärmningstiden på 10 min. När man sedan har värmt upp får man absolut inte bli kall igen förrän man är klar med sitt pass och varvar ner innan man lämnar salen. Om det är kallt utomhus måste man värma upp ännu mer och även varva ner mycket mer noggrant. 
 
En sak jag lärde mig som jag inte visste innan är att immunförsvaret sänks när man tränar. Därför är det otroligt viktigt att man inte tränar när man är sjuk, för då kan tillfrisknandet ta längre tid. Det är också otroligt viktigt att man när man tränar inte har en sjuk person i rummet, för ALLA som tränar har försvagat immunförsvar just då och har därför mycket lätt för att bli smittade. Med tanke på hur lätt det är att bli förkyld så kommer jag göra mitt bästa att förvägra snörvliga elever att delta i klasserna, för sitt eget och för allas bästa. Jag hoppas verkligen att de kommer att acceptera detta. 
 
Utbildningsdagsläraren bad oss alla tänka efter vad vi känt att vi saknat som elever. 
Jag kan lätt påstå att dessa två saker är vad jag verkligen saknat: 
Dels att sjuka personer inte borde fått vara med på träningstillfällen. 
Dels uppvärmning som är till för eleverna, så de blir varma och svettas och deras kroppar är redo att börja träna. Genom alla år jag varit elev, har uppvärmingen varit densamma för alla klasser - oavsett ämne, oavsett nivå på eleverna, oavsett temperatur inne och ute. Den har aldrig varit anpassad. Min före detta huvudlärare hade som uppvärmning vad hon tyckte var roligt, och utan någon som helst tanke på om eleverna är nybörjare eller avancerade; samma för alla. Jag kan säga att det ofta var meningslöst och ofta rörelser som är rent av skadliga (som att bara röra sig åt ett håll på cirkel i flera minuter). Vad jag nu lärt mig är att man måste ha pulshöjare, man måste ha dynamisk rörlighetsträning och man måste pumpa igång blodet ordentligt innan man börjar träningen. Jag har också ofta frusit på lektioner. Ofta för att läraren varit så självupptagen att hon berättat anekdoter om sig själv eller är varit så oförberedd att hon stått länge vid sin dator och letat musik. NU vet jag att det inte bara är jag som fryser och är gnällig. Tvärtom är det helt faktiskt det farligaste man kan göra under träning: frysa. Uppvärmningen är till för att man ska hållas varm under hela träningspasset. Annars är det lätt att man skadar sig. Allt måste hänga samman, det får inte vara avbrott. 
 
Jag har också lärt mig att vanlig stretching är meningslös för vuxna och framför allt är meningslös och rent av felaktig som avslappning. Avslappning måste vara enbart att varva ner kroppen; till exempel att ligga ner och spänna och slappna av i en muskel i taget. Inget får vara över hjärtat, så all stretching är egentligen allt annat än avslappnande för kroppen. 
 
Mycket intressant utbildningsdag med andra ord. Mycket lärorik! 
Nu känner jag mig tillräckligt informerad för att kunna sätta mig och skriva ihop uppvärmningsprogram och avslappningsprogram. Och tro mig, det kommer alltid vara anpassat efter åldergrupp, genre och nivå. Det kommer också alltid att vara utökningsbart med tanke på kylan som ofelbart kommer. Jag känner mig redo!
 
 
hälsningar
Alva Aucu